Lær at styre dine drømme

bomuldsjersey-fiskestime-folietryk-natbla--81_17499_008_SZ00

Da jeg startede min rejse imod en bedre søvn, var der mange greb og forklaringer, jeg kendte til. Og så var der nogle, der var totalt nye for mig og som blæste mig omkuld.

En af dem var koblingerne imellem drømmesøvn/REM-søvn, at kunne kontrollere sine drømme (det, der kaldes ”klare drømme”, ”lucide drømme” eller bevidste drømme) og at mindske angst og nedtrykthed. Havde der ikke været så stærk forskningsmæssig dokumentation for det, ville jeg have sagt, at det var lige rigeligt til den alternative side for mig[i]. Og ja, der er eksperter på begge sider af de to verdener – den naturvidenskabelige og den alternative. Og som med så mange andre emner, der gribes an både naturvidenskabeligt og alternativt, nærmer disse to tilgange sig stille og roligt hinanden.

Lucide drømme er en form for drømme, hvor personen, der drømmer, er bevidst om, at vedkommende drømmer, og kan have en vis grad af kontrol over drømmens indhold og handling. I en lucid drøm kan personen træffe beslutninger og påvirke drømmens forløb, som om det var virkeligheden. Lucide drømme kan være en spændende oplevelse og har også potentiale til at blive brugt terapeutisk til behandling af mareridt, traumer og andre mentale lidelser. Det er vigtigt at understrege ordet ”potentiale” her, for forskningen er kun i sin vorden, men man er i gang.

Det man med sikkerhed ved, er, at nogle mennesker er i stand til at kontrollere sine drømme. Altså ikke bare huske dem, men også ændre dem. Du kan så spørge dig selv om, hvordan man ved det, fordi folk jo sover, når de drømmer, så man kunne jo tænke, at man ikke kan spørge dem under søvnen. Men jo, det kan man faktisk. Under drømmesøvnen har forskere aftalt øjentegn med lucide drømmere (øjnene er de eneste legemsdele, der ikke er paralyseret under den søvnfase), og så har forskerne kunnet kommunikere med drømmerne undervejs. Vildt, ikk’? Det vil sige, at lucide drømmere har en anden bevidsthed under drømmesøvnen, end vi normalt er vant til tænke.

Med hensyn til PTSD og andre alvorlige mentale lidelser, er man stadig usikker på, hvor langt lucide drømme kan gå i forhold en egentlig behandling. Men det man ved allerede nu, er at man kan dæmpe mareridtenes voldsomhed og frekvens, ligesom man kan se, at lucide drømmere kan dæmpe eventuelt angst og depression gennem drømmekontrol. Så vi ved ikke endnu, om man kan kurere PTSD via lucide drømme, men for mig er det i sig selv fantastisk, hvis man igennem lucide drømme kan dæmpe frekvensen af mareridt[ii] og måske oveni købet omskrive dem.

I al beskedenhed vil jeg påstå, at det ret ofte er lykkes mig at kontrollere og omskrive mine drømme. Det er ikke alle forundt, men hvis du har lyst, skal du give det en chance. Dog skal du være varsom med det, hvis du har en diagnose indenfor det psykiatriske felt (for eksempel PTSD), da man endnu ikke ved, om det kan trigge sygdommen eller forværre den. Så har du en diagnose, så tal lige med din psykolog eller psykiater først.

En drøm i tre akter om dræberfisk

Inden jeg beskriver, hvordan man griber lucide drømme an, har jeg lige lyst til at gengive en drøm i tre akter, som jeg havde for nylig. Den startede som et mareridt og endte som en konstruktiv drøm.

Jeg ved ikke, om du har et særligt tema, som går igen og igen, når du har mareridt? Det har jeg. Ofte er det noget med sygdom. Blandt andet har jeg, efter de år, hvor jeg havde stomi, drømt igen og igen, at jeg er løbet tør for stomiposer, eller at stomien har lækket. Den drøm, jeg beskriver nu, handler ikke om stomien, men om et tema indenfor ”at blive smittet eller inficeret”. Den samme nat drømte jeg drømmen tre gange. Den første akt var bare et regulært mareridt. I den næste drøm rakte jeg ud efter hjælp. I den sidste drøm fik jeg løst det.

Jeg drømte, at jeg en dag, hvor jeg betragtede på mine blodårer i længere tid, pludselig opdagede, at noget bevægede sig derinde. Altså udover blodet. Der var nogle bittesmå sølvglinsende fisk, der svømmede i årerne. Jeg blev vildt forskrækket og bange, og samtidig turde jeg ikke sige det til nogen. Det var en vildt ulækker ting og pinlig på linje med den følelse, som mange af os kender fra barndommen, når frisøren højt konstaterer, at man har lus. Det skete for mig engang, da jeg var en 10-12 år, og det var SÅ pinligt. Hun nægtede i øvrigt at klippe videre. Nå, det er en anden historie. Jeg vågnede med voldsom hjertebanken og vildt svedig – fuldstændig som Mikael har oplevet mig utrolig mange gange i starten af vores parforhold. Det var 1. akt af drømmen.    

Da jeg havde sundet mig lidt, besluttede jeg mig for at genbesøge mareridtet med den intention at få løst problemet i 2. akt. Så faldt jeg i søvn igen og var tilbage i drømmen. Her opdagede jeg, at der ikke bare var små fisk i mine blodårer, men at de også formerede sig med en hast, så jeg kunne regne ud, at jeg ville dø af det. Blodet pulserede langsommere og langsommere, og mine årer blev mere og mere skinnende på grund af de mange fisk. I drømmen tænkte jeg, at hvis jeg ikke skal dø i denne drøm (jeg vidste der, at jeg drømte), skulle jeg række ud. Så jeg tog i drømmen fat i Mikael og fortalte ham, at jeg havde fået ”fisk”, og at han måtte hjælpe mig. Jeg opdagede der, at det ikke var pinligt at indrømme det overfor Mikael. Han forstod og trøstede mig, men han blev også bange, fordi han vidste, at der ingen kur var. Jeg ville faktisk dø af det. Jeg kunne godt mærke, at drømmen igen var på vej et sted hen, hvor det blev mere i stedet for mindre mareridt. Så jeg vækkede mig selv igen.

Svedig og med bankende hjerte besluttede jeg mig for, at jeg måtte tilbage i drømmen og løse problemet. Så jeg lagde mig til at sove igen, og meget hurtigt i den sidste akt af drømmen, udviklede jeg et slags dialyseapparat, der udskilte fiskene fra mit blod. Jeg sad med slanger i begge arme, og fiskene bogstavelig talt plaskede ud i en glasbeholder i stedet for at svømme videre i stimer i mit blod. Jeg fik løst det og overlevede.

Jeg gik fra et mareridt til en happy ending af en virkelig bizar drøm. Det har jeg efterhånden gjort ret mange gange nu. Jeg finder næsten altid en løsning, og jeg er i drømme gået fra at være et offer til en vinder. Og kan jeg ikke vinde, vækker jeg mig selv. Undervejs ved jeg, jeg kan gøre det, så panikken, når det uhyggelige dukker op, er til at overskue.

Trin til at lære at mestre ludice drømme

At lære at drømme lucide drømme, kan tage tid og kræver tålmodighed og dedikation, og det er ikke for alle, men det kan være en spændende og givende oplevelse. Her er nogle trin, du kan følge for at lære at drømme lucide drømme:[iii]

  • Skriv drømmedagbog: En drømmedagbog kan hjælpe dig med at huske dine drømme mere klart og tydeligt. Skriv dine drømme ned så snart du vågner om morgenen, og prøv at huske så mange detaljer som muligt.
  • Bliv bevidst om, at du drømmer: Undervejs i løbet af dagen, mens du er vågen, kan du spørge dig selv, om du drømmer eller ej. Spørg dig selv: "Er det virkelighed, eller er det en drøm?" Gør dette til en vane, så du også spørger dig selv om det i dine drømme.
  • Udfør reality checks: I dine drømme kan virkeligheden virke meget realistisk, det kan være svært at skelne mellem drøm og virkelighed. Udfør derfor reality checks i løbet af dagen for at øge din bevidsthed om, hvad der er virkelighed og hvad der er en drøm. Eksempler på reality checks kan være at se på et ur, læse en tekst og derefter læse den igen for at se, om den har ændret sig, eller at se i et spejl for at se om dit spejlbillede ser normalt ud.
  • For at mestre lucide drømme er det vigtigt at have en høj grad af bevidsthed i ens vågne liv. En måde at øge bevidstheden kan være at praktisere mindfulness meditation.
  • Kig efter drømmetegn: Det er også vigtigt at have en intention om at have en lucid drøm, inden man går i seng. For at opnå en lucid drøm, kan man forsøge at genkende drømmetegn i ens drømme, som kan indikere, at man drømmer. Når man har genkendt et drømmetegn, kan man bevidst beslutte sig for at udføre en handling i drømmen og på den måde blive lucid. Drømmetegn er elementer i en drøm, der kan indikere, at man drømmer. Disse tegn kan variere fra person til person, men nogle almindelige drømmetegn kan være:

- Ulogisk eller usammenhængende handling eller begivenheder

- Uventede eller overraskende situationer

- Forvrængede ansigter eller personer, man ikke kender eller ikke har set i lang tid

  • Brug MILD-teknikken: MILD-teknikken (Mnemonic Induction of Lucid Dreams) er en af de mest populære teknikker til at lære at drømme lucide drømme. Før du falder i søvn om natten, gentag et mantra for dig selv, f.eks. "Næste gang jeg drømmer, vil jeg huske, at jeg drømmer", samtidig med at du forestiller dig, hvordan du vil blive bevidst om, at du drømmer.
  • Prøv WILD-teknikken: WILD-teknikken (Wake Induced Lucid Dreaming) indebærer at forblive bevidst, mens du falder i søvn. For at gøre dette kan du forsøge at meditere og slappe af, inden du falder i søvn. Når du begynder at føle dig træt, kan du prøve at visualisere dig selv gå ned i en trappe eller flyde ind i en drømmeverden.
  • Vær tålmodig og bliv ved: Det kan tage tid at lære at drømme lucide drømme, og nogle gange kan det tage flere forsøg, før det lykkes. Vær tålmodig, bliv ved med at øve dig og vær opmærksom på de små fremskridt, du gør.

Husk, at lucide drømme kan være en sjov og spændende måde at udforske din underbevidsthed på, men det er også vigtigt at tage sig af din almindelige søvnrytme og søvnkvalitet. Der er ingen grund til at gå på kompromis med din søvn for at opnå lucide drømme. Det kan endda have den modsatte effekt og forstyrre din søvn og påvirke din daglige funktion. Det er også vigtigt at være opmærksom på, at lucide drømme ikke er egnet til alle. Nogle mennesker kan opleve angst eller andre negative følelser i deres lucide drømme, hvilket kan føre til en dårlig oplevelse. Hvis du lider af psykiske lidelser, bør du tale med en professionel inden du begynder at udforske lucide drømme.


Fodnoter

[i] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7471655/ og Schredl, M., et al. "Lucid dreaming as a treatment for PTSD-related nightmares: A pilot study." Journal of Trauma & Dissociation 19.1 (2020):

En undersøgelse viser, at lucid dreaming therapy (LDT) kan være en effektiv behandlingsmetode til PTSD-patienter, der lider af mareridt. I LDT kan drømmeren styre indholdet af drømmene, hvilket kan hjælpe med at reducere angst og depression i løbet af behandlingen. Mens LDT ikke havde nogen signifikant effekt på søvnkvaliteten, viste resultaterne et fald i niveauerne af angst og depression efter behandlingen samt en reduktion i antallet af mareridt.

https://jyllands-posten.dk/nyviden/ECE12775496/opsigtsvaekkende-forskere-kommunikerer-med-mennesker-der-sover/

[ii] https://www.researchgate.net/publication/369733092_The_effectiveness_of_lucid_dreaming_therapy_in_patients_with_nightmares_A_systematic_review: Denne videnskabelige artikel er en systematisk gennemgang af litteraturen, der undersøger effekten af ​​lucid dreaming therapy (LDT) til behandling af mareridt hos både voksne og børn. Forskere gennemgik fire randomiserede kontrolundersøgelser, to case-serier og fem case-rapporter og konkluderede, at LDT er effektiv i at reducere hyppigheden af ​​mareridt hos voksne med kroniske og tilbagevendende mareridt, men der er ingen rapporter om effekten på børn. Forfatterne opfordrer til yderligere større og mere rigorøse undersøgelser for bedre at evaluere nytten af LDT til behandling af mareridt.

[iii] Morley, C. (2017), Klare drømme, Gyldendal Business.

Kategorier

0 kommentarer

Der er endnu ingen kommentarer. Vær den første til at skrive en!