Sex, sovs og selvforkælelse - 10 genveje til at holde nytårsforsættet

Lad os sige, du igen i år tænker, at fra 1. januar tager du en hvid måned, taber ti kilo, begynder at løbe, osv. osv. Det skal (igen) være dine nytårsforsæt. Og inderst inde ved du godt, at det igen ikke kommer til at lykkes. For det kræver afsavn, planlægning og tid til dig selv.

Lad mig komme med et alternativ til det traditionelle nytårsforsæt på sundhedsområdet. Altså, du skal stadig have som mål at blive en sundere version af dig selv, men her er er par genveje, du måske ikke havde overvejet, og som er super nemme at udføre og som med garanti giver noget på både den fysiske og mentale sundhed. Alle råd er veldokumenteret virksomme:

  1. Grin højt mindst en gang hver dag

Hvorfor? Latter med lyd og hoppende mave er direkte antiinflammatorisk og forbrænder desuden kalorier. Og så udløser det skønne hormoner som for eksempel oxytocin, som også er kendt som kærlighedshormonet.

Hvordan? Find de sjove dyrevideoer på Youtube, se noget Chili-Klaus, spil gakkede spil som f.eks. Det dårlige selskab.  

  1. Onanér gerne en gang om dagen

Hvorfor? Det udløser ligesom latter de gode hormoner som f.eks. oxytocin, der får vores nervesystem i balance. Og ja, alt efter ihærdighed bliver der også forbrændt et par kalorier.

Hvordan? Det ved du bedst selv :-)

  1. Dagdrøm mindst et kvartér hver dag

Hvorfor? Dagdrømmeri er som meditation. Så igen som ovenfor – der kommer ro på nervesystemet, men udover det, visualiserer du det, du ønsker dig. Vores hjerne er ikke klogere end den tror, at det, du visualiserer, er en plan, der bare venter på at blive udført. Så den går i gang med at præge dine handlinger og dit fokus hen imod det, du har ”bestilt” eller drømt i din underbevidsthed.

Hvordan? Find tilbage til det, du var så god til som barn og ung – nemlig at drømme om alt det, du ville være eller blive til. Find de gamle drømme frem eller find på nogle nye. Der er ingen grænser. Vær meget omhyggelig med detaljerne. Hvad har du på af tøj, hvordan dufter du, hvordan ser du ud? Kom helt ind i drømmen, så du glemmer, at det ”bare” er en drøm.

  1. Drik et glas rødvin og spis et par stykker (mørk) chokolade om dagen

Hvorfor? Der er både antioxidanter (f.eks. resveratrol) og andre gode stoffer i.

Hvordan? Det ved du bedst selv. Jeg foretrækker vinen til maden og chokoladen som dessert.

  1. Gå en tur mindst en halv time hver dag

Hvorfor? Det er en stærkt undervurderet motionsform. Lægger du f.eks. en times gåtur ind i dit dagsprogram og holder alt andet uændret ifht. mad, motion osv., taber du et sted mellem fem og ti kilo på et halvt år.

Hvordan? Jeg lytter til bøger undervejs. Eller også taler jeg i telefon med nogen, jeg holder af. Du ved bedst, hvad der fungerer for dig. For rigtig mange er det musik, der er i ørerne.

  1. Spis sovs hver dag

Hvorfor? Koger du en god fond på knogler eller skaldyr indeholder det blandt andet kollagen, der er godt for vores hud, hår, knogler og negle. Det er en af hemmelighederne ifht. at bevare et ungdommeligt udseende, ligesom det dæmper skeletsmerter.

Hvordan? I min bog ZORNIGKUREN er der et helt afsnit af det, man i dag kalder ”bonebroth”, men som bare er en god fond, som du kan bruge til alle former for sovse og supper. Jeg koger knogler i en ”slowcooker”. Gerne fra fritgående græssende dyr, hvilket også giver mig de gode umættede fedtsyrer.

  1. Vær en god ven

Hvorfor? Velgørenhed, kærlighed og omtanke for andre er veldokumenteret antiinflammatorisk og mentalt helende. At gøre noget for andre fjerner fokus på os selv, hvilket kan være ret sundt en gang i mellem.

Hvordan? Overvej, hvad du kunne ønske, andre gjorde for dig. Gør det for andre. De bliver lykkelige.

  1. Se en film eller læs en bog med happy ending

Hvorfor? Igen udløser du de gode hormoner, der bringer vores nervesystem i balance.

Hvordan? Nettet har uanede muligheder. Der er intet et Mofibo- eller Netflixabbonnement ikke kan klare.

  1. Klap et kæledyr

Hvorfor? Du får øget diversiteten af gode mælkesyrebakterier i blandt andet dit tarmsystem. Men en god diversitet opnår vi større velbefindende, bliver sundere, slankere og gladere.

Hvordan? Har du selv dyr, er det nemt. Jeg har ikke dyr – så når jeg går tur finder jeg som regel en hund (og måske en ejer), der gider snakke og blive klappet (altså hunden).

  1. Gør det for sig selv, som du har lyst til at gøre for din bedste ven eller din elskede

Hvorfor? Selvomsorg eller selvforkælelse er hverken egoistisk eller forkert. Det er en genvej til at blive et gladere og mere stabilt menneske. Du er den nærmeste til at passe på dig og glæde dig.

Hvordan? Jeg får en massage, køber noget lækkert mad, drikker et godt glas rødvin eller andet, som jeg ved, gør mig glad. Du kender dig selv bedst og ved, hvad der gør hele forskellen for, om din dag bliver god eller dårlig. Og drop nu skammen over, at du bruger ressourcer på dig selv.

Med de her utrolig nemme tips til et nytårsforsæt, som i den grad er til at overholde, vil jeg ønske dig og dine rigtig godt nytår. Det har du fortjent.


Kategorier

3 kommentarer

Randi Jensen
 

Tak dejlige Lisbeth og også rigtig godt nytår til dig. Kan på stående fod krydse af på 7 af  de 10! Mon 2021 kan bringe mig op på en fuld 10'er? Jeg håber :-). Mange varme knus til dig fra mig 

/Løven 

Læs mere
Læs mindre
Mia Randi Hestkjær
 

Godt nytår til dig og hele din store familie

Tak for dine gode råd, altid så positive og lette at følge. Du har på din kappe at min og mange kollegaer nu har tarme der skriger og prutter af glæde. Vi indtager jordskogger hver dag

Jeg har før læst om det at snyde hjernen, vildt men effektivt, tankevækkende

Mange varme tanker og knus fra mig

Læs mere
Læs mindre
Aase Christensen
 

Kære skønne Lisbeth!

jeg ønsker dig og hele din familie et rigtigt godt og lykkebringende nytår. Tak for dig og din måde at være på.

Varme kærlige tanker og et kæmpe nytårsknus fra mig🙏❤️❤️❤️🙏

Læs mere
Læs mindre