11 tips til en sund jul med sul

December og julen kalder vi hjerternes fest. Men det er bare så meget andet end det for mange mennesker. Julen er desværre også bekymringer om vægten, økonomien, ”hvem skal holde jul med hvem?”, hvad skal man finde på i julegaver, savn efter dem, der ikke er her mere og så videre. Her får du en række anbefalinger til at komme nemmere gennem julen rent vægtmæssigt UDEN at gå på kompromis med den gode julemad. For julemad ER faktisk sundt, og der findes en række supernemme tips til at holde vægten nede.

Sund og glad med julemad

 🎄 Tænk i at få fedt nok – både smør og gode koldpressede olier med monoumættet fedtsyre – det mætter – ligeledes med protein (I har muligvis mødt det i diverse ketodiæter). Hvordan får man gode proteiner og godt fedt i julemaden? Jamen et oplagt sted er for eksempel i sylten. Jeg har her vedhæftet et billede af en økologisk sylte fra Irma, hvor fedtmængden er overraskende lav og i øvrigt med en overvægt af umættet fedtsyre. Og spis endelig sennep til. Det er sundt! Se hvorfor her.

Du kan læse et par overraskende positive vinkler på rigtigt smør her. 

I øvrigt kan du finde virkelig lækre opskrifter på gammeldags julemad på Nationalmuseets hjemmeside – blandt andet den supersunde ret ”finker”, hvor man får den gode og sunde indmad. Du kan se opskrifter på julemad fra museet her.

🎄 Begræns hurtige kulhydrater som hvidt brød, varm pasta, varme hvide ris og varme kartofler. Et tip til jer, der elsker disse kulhydrater, men som gerne vil undgå effekten af hurtige kulhydrater. Køl risene og pastaen ned, før du spiser det. Og frys brødet, i mindre portioner, hvor du kan tø det op løbende, som du får brug for det. Det ændrer strukturen fra hurtige til langsomme kulhydrater.

🎄 Opprioritér ”det sure tilbehør” – men lav det selv og gerne på æblecidereddike. Jeg indtager æblecidereddike hver dag, blandt andet fordi det øger mæthedsfornemmelsen og stabiliserer vores blodsukker. Og det er SÅ nemt i dag. F.eks. kan du købe færdigkogte økologiske rødbeder i Kvickly, som du bare skærer ud og sylter. Du kan læse mere om æblecidereddike her:

🎄 Genopdag de gamle kålretter (brunkål, rødkål, sønderjysk kål, stuvet hvidkål, grønlangkål osv.) Jeg elsker de gamle kålretter – og jeg er ikke bange for at smide lidt piskefløde og smør i. Kål tilhører den korsblomstrede familie, som alle ernæringseksperter opfordrer os til at spise mere af. Brug julen til at få genindført de gamle kålretter. Her er der lidt om, hvorfor kål er sundt.

🎄 Fermentér dit tilbehør – det danner gode mælkesyrebakterier. Jeg har et helt kapitel om mælkesyrebakterier i min bog ”Zornigkuren”. Her vil jeg bare henvise til et foredrag af en af vores forskere på området, Oluf Borbye Pedersen. Ca. 21 minutter inde får du en rigtig god oversigt over, hvad de gode tarmbakterier gør for os. Se mere her. 

Orker du ikke selv at fermentere, har både helsekostbutikker, Irma og sikkert også andre velassorterede butikker fermenterede produkter.

🎄 Nyd en lille salat eller suppe før hvert hovedmåltid.

Mit forslag til en daglig og super hurtig julesalat, der går til al julemad - og som er ren superfood:

  • I Netto og Kvickly kan du købe færdighakkede økokål (palmekål, hvidkål, rødkål, spidskål, osv.). Tag sådan en pose, smid det i en skål med lidt salt, olivenolie og æblecidereddike og massér det et par minutter (så bliver det blød og kålsaften trækker ud på en lækker måde)
  • Smid f.eks. appelsiner og æbler skåret i tern, nødder, bær, frø, tørret frugt i og smag til med friskpresset appelsinjuice og salt og peber.

🎄 Anvend kød af fritgående dyr pga. fedtsammensætningen (og dyrevelfærden). Jeg foretrækker at købe kød fra Engvang Gårdbutik uden for Køge, hvor flæskestegen til juleaften også netop er bestilt. Deres grise har fået lov at leve et naturligt griseudeliv, hvor de blandt andet spiser græs og nedfaldne æbler fra stedets plantage, hvilket giver en sundere fedtsyresammensætning, mindre vand i kødet, og en helt fabelagtig smag. Der findes helt sikkert den slags gårdbutikker andre steder. Her kan du finde Engvang, hvis du en dag er i nærheden.

🎄 Lav din julesovs på bonebroth eller knoglesuppe, som jeg foretrækker at kalde det. Koger du knoglerne mere end 12 timer og gerne meget længere udvinder du ud over den gode smag kollagen og en række andre fantastiske næringsstoffer. Kollagen sørger jeg for at få hver dag for min hud, hår og knogler i form af sovs eller suppe (gerne med et skvæt piskefløde for smagens skyld). Alle knogler går fint – men jo flere sener, brusk og andet, der er bøjeligt hos dyret, jo mere kollagen. Jeg laver den bedste kollagensuppe på okse- eller svinehaler. Lige nu afventer jeg næste slagtning af de fritgående grise på Engvang – her har jeg bestilt det, de fleste andre går uden om, nemlig tryne, tæer, hale og ører. Jeg glæder mig til at fortælle jer om resultatet. (Hvordan og hvorfor jeg laver knoglesuppe, kan du høre mere om her). Du kan også læse om det og se mine opskrifter i min bog ”Zornigkuren, som du kan bestille her. 

🎄 Spis pynten – de fleste af dem fremmer vores slanke- og sundhedsgener, sirtuinerne (Det kan du høre mere om i mit foredrag ”Tigerdyrskuren”, som du finder her.) 

🎄 Gå efter den gammeldagsmodnede sild, hvis du handler til julefrokosten. Når de modnes på den måde, danner de gode mælkesyrebakterier, som holder os slanke og sunde. Og ja, der er også sukker i marinerede sild – til gengæld får du mælkesyrebakterier, kollagen fra sildens skind og de gode omega-3 fedtsyrer. Prøv i øvrigt den svenske variant, når du serverer sild. Her får man små varme kartofler til i stedet for rugbrød. Det er virkelig lækkert og min foretrukne måde at spise sild på nu.   

🎄 Vær opmærksom på det skjulte sukker i pålæg og andet, man ikke forventer at finde det i. Her kan du spare rigtig mange skjulte kalorier og nyde lidt mere julemad i stedet. Læs mere her.  

🎄 Endelig:

  • Rør dig hver dag. Indfør ”gå-mave” i stedet for ”slå-mave”. En halv times gang efter et måltid giver metabolisk det samme som en times hård træning ifølge professor og overlæge Bente Klarlund Pedersen.
  • Fast et par gange om ugen. Jeg selv faster 12-16 timer to gange om ugen for at booste cellereparationen og øge min insulinfølsomhed. Hvordan gør man det nemmest? Jeg starter efter et aftenmåltid – f.eks. klokken 19 – og så faster jeg til et sted mellem 7 og 12 næste formiddag. Super nemt og en god genvej til både at sænke aldringsprocessen og reducere indtaget af kalorier af og til.
  • Grin så maven hopper hver dag. Det er antiinflammatorisk og gør SÅ meget godt for vores produktion af lykkehormoner. Trænger du til lidt ast grine ad, kan du eventuel (gen-)se Chili Klaus og Bubber her

Rigtig glædelig jul til jer alle. Nyd flæskestegen, anden, sovsen og alle de andre gode ting med god samvittighed. Det kan du rolig gøre, hvis du bare følger et par af mine råd.


Kategorier

0 kommentarer

Der er endnu ingen kommentarer. Vær den første til at skrive en!