Effektive løbere spurter ikke. De lunter. Især hvis de vil tabe sig.

IMG_8959

Halløj! Det er sommer, og måske har lysten til at blive en løber meldt sig? Og måske har du også opgivet på forhånd, fordi du tænker, at du aldrig kommer levende igennem en løbetur og slet ikke til at overhale nogen på ruten. Men ved du hvad? Det skal du heller ikke. 🐯 🐢

Dem, der overhaler dig, har ikke opdaget den seneste viden om løb. Vil du være en stærk og udholdende løber, skal du lunte. Nu får du nogle videnskabelige og tekniske detaljer om, hvorfor langsomt løb er en fantastisk måde at komme i form og forbrænde fedt på – og samtidig en god måde i det hele taget at komme i gang med at løbe. Jeg taler af egen erfaring som en tidligere dårlig løber, der har fået vendt skuden og opdaget luntegejsten.

Sådan kommer du igang

Her får du først min metode til at komme i gang med langsomt løb. Videnskaben bag det får du efterfølgende:

Først og fremmest er opvarmning afgørende. Start med en kort opvarmning på 5-10 minutter, hvor du udfører lette øvelser som strækøvelser og let jogging.

Nu har du forberedt muskler og krop på, at der skal ske noget. Du er klar til at gå igang, og det gør du ved at kombinere gang og løb i intervaller. Du kan begynde med at gå i 1-2 minutter for at varme op og derefter skifte til en let jogging i 1-2 minutter. Gentag mønsteret i 15-20 minutter. Det giver din krop tid til at vænne sig til den nye aktivitet og vil gradvist opbygge din udholdenhed. 🚶‍♀️🏃‍♀️💨

Efterhånden som din krop tilpasser sig, måske efter nogle dage, måske en uge, kan du forlænge løbeperioden og reducere gangintervallerne. Nøglen er en gradvis forøgelse. Prøv for eksempel at øge løbetiden med et par minutter hver uge og reducere gangtiden tilsvarende, indtil du kan løbe i et stræk i 20-30 minutter. 📈🏃‍♀️

Når du er ude og løbe, er det som sagt vigtigt at holde et langsomt tempo 🐢 - hvis du altså gerne vil trigge din fedtforbrænding. Tempoet må ikke være hurtigere, end at du kan føre en samtale uden at blive forpustet eller trække vejret med næsen og med munden lukket. Ved langsomt tempo sikrer du, at din krop primært bruger fedt som brændstof og undgår overbelastning af musklerne og kredsløbssystemet. 🐢💨🔥

Hvorfor det er smart

Her er den videnskabelige forklaring bag, hvorfor langsomt løb er så effektivt 🔬:

Under lavintensitetsaktiviteter som langsomt løb er der tilstrækkelig ilt tilgængelig i musklerne til at kroppen kan nedbryde fedt til energi. Processen kaldes for ’aerob fedtforbrænding’. Aerob kommer af græsk og betyder biologiske processer, som kun kan foregå, når der er ilt til stede.

Her er det værd at bemærke, at jo længere varigheden af din langsomme løbetur er, desto mere tid vil kroppen have til at udnytte fedt som sin primære energikilde. Så når du først har knækket løbekoden, kan du arbejde på at forlænge din løbetur. Ved gradvist at øge længden på dine løbeture, udfordrer du kroppen, får den til at tilpasse sig og forbedrer dens evne til at forbrænde fedt som brændstof. Samtidig styrker du dine muskler og kardiovaskulære system. 🏃‍♀️💓🔝

Når du træner langsomt, giver du din krop mulighed for at arbejde inden for sin aerobe zone, hvor fedtforbrænding som sagt er den primære energikilde. Dette er i modsætning til intens træning, hvor kroppen er mere tilbøjelig til at bruge glykogen (sukker) som brændstof. 🏃‍♀️🔥💯

Det, synes jeg, er vanvittig interessant. Her har vi simpelthen en både skånsom og effektiv måde at opbygge udholdenhed, styrke kroppen, forbrænde fedt og forbedre vores aerobe kapacitet. 💪🌟🔥

Så snør løbeskoene og kom ud i naturen🏃‍♀️, men tag det roligt bogstavelig talt.

Hvorfor vi evolutionært er luntere

Her får du lidt bonusinformation om, hvorfor vi mennesker evolutionært er luntere, og ikke løbere:

Selvom vi mennesker ikke altid er de hurtigste, har vores udholdenhed og evne til langsomt løb vist sig at være en fordel i mange jagtsituationer. Ved at udnytte vores evner til langdistanceløb og udholdenhed har vi været i stand til at nedlægge byttedyr på forskellige måder:

  1. 🐯 Ved at lunte, og ikke sprinte, har vi været i stand til at bevare vores energi over lange afstande og holde ud i timer eller endda dage.
  2. 🏃‍♀️ Ved at bevæge os i et moderat tempo har vi undgået at blive udmattet for hurtigt og har haft mulighed for at forfølge vores bytte over lange strækninger.
  3. 💧 Vores svedkirtler har hjulpet os med at regulere vores kropstemperatur under intensiv fysisk aktivitet og forhindre overophedning, som mange byttedyr bliver ramt af.
  4. 🎯 Ved at jage byttedyr over lange afstande har vi udmattet dem, da de ikke er lige så udholdende som os mennesker, selv om nogle har større muskler.
  5. 🍖 Vores evne til at brænde fedt som brændstof under langvarig fysisk aktivitet har givet os en konstant forsyningskilde af energi, hvilket har været afgørende for at opretholde vores jagtstrategi.
  6. 🌍 Mennesket har tilpasset sig forskellige terræner og miljøer og har dermed kunnet udnytte langdistanceløb som en effektiv jagtmetode i forskellige jagtområder.
  7. 🤝 Gennem samarbejde og strategisk planlægning har vi kunnet jage i grupper og udnytte vores kollektive udholdenhed til at nedlægge større byttedyr.
  8. 🧠 Vores evne til at forudsige byttedyrs bevægelser og udvikle taktikker har styrket vores jagtsucces og overlevelse.

Så selvom vi ikke altid er de hurtigste eller mest stærke, har vores evne til langsomt løb, evnen til at svede og udholdenhed været en kraftfuld ressource, som vi har brugt som et våben i jagten og som et middel til at overleve. En vild tanke, som jeg holder af at tænke på, imens jeg lunter derudaf. 🏹🏃‍♂️🔥

---

P.S. Hvis du vil læse eller høre mere om at komme i form og blive stærk, så kan du læse min bog ”Zornigkuren – sundhed, selvværd og livsglæde” eller se hjemmeforedraget her. Hvis du vil læse eller høre mere om menneskets evolution fra savannen til asfaltjunglen, om de styrker vi naturligt har, og de udfordringer, vi møder i et moderne, evolutionsmæssigt fremmed miljø, så kan du læse min bog ”Mere livsglæde, mindre stress – forstå dit indre savannemenneske” eller se hjemmeforedraget her.

Kategorier

1 kommentar

Jane Lykke Hansen
 

Jeg går rask gang ca 6.2 km i timen. Er det bedre at lunte?

Læs mere
Læs mindre