Tre grunde (mindst) til, hvorfor overvægt ikke er din egen skyld
Denne blog handler om at fjerne skammen, droppe slankekuren og tre konkrete veje til vægttab – hvis du overhovedet behøver det.
Det er min opfattelse, at mennesker med højt BMI er den sidste befolkningsgruppe, det er gratis at diskriminere og stigmatisere. Da jeg lavede TV-dokumentaren ”Nadja og de 170 kilo” var det, der ramte mig hårdest, den udtalte forargelse og foragt, Nadja mødte. Lige fra forældre, der pegende brugte hende som skræmmeeksempel overfor deres børn til lægen, der, uanset hvad hun kom med af sygdomme, gav standardsvaret, at hun skulle tabe sig, og at det nok var overvægten, der var årsagen til sygdommen.
Under min research til bogen ”Tigerdyrskuren” står det mere og mere klart for mig, at udover at man ikke altid er syg eller i risikogruppen for sygdomme blot på grund af et højt BMI, kan selve stigmatiseringen rent faktisk øge vægten hos den, der ”fatshames”, som nogen også kalder det. Jeg har netop læst bogen ”Slut med forbudt” af Morten Elsøe, som gennemgår interessant forskning på området – blandt andet om, hvordan ens vægt faktisk risikerer at stige alene på grund af skam, stress over ens vægt og følelsen af social eksklusion. Så jo mere, vi i samfundet fokuserer på BMI, jo sværere får mennesker med højt BMI ved at tabe sig. Og måske tager de oven i købet på. Paradoksalt, ikk’?
Dokumentaren ”Hvorfor tager jeg hele tiden på”, der ligger frit tilgængelig på DR, er utrolig informativ om, hvilke udefra kommende faktorer, der er og kan være årsag til vægtøgning. Den vil jeg virkelig anbefale dig at se.
Dokumentaren behandler tre årsager til overvægt:
- Hvilke tarmhormoner, du har, er afgørende for, hvornår du føler dig sulten og mæt
- Hvilke gener, du er født med, er afgørende for din madlyst – har du for eksempel genet for øget lyst til fede eller søde sager?
- Har du i virkeligheden en spiseforstyrrelse, hvor du spiser på følelser?
Det gode ved dokumentaren er blandt andet, at den rent faktisk kommer med et bud på veje til vægttab alt efter, hvad baggrunden for forhøjet vægt er.
- Er det tarmhormonerne, der er årsagen, er den gode nyhed, at du via fiberrig kost kan ændre på hormonsammensætningen og dermed få en større mæthedsfornemmelse hurtigere. Den biologiske forklaring formidles rigtig fint i dokumentaren.
- Er det dine gener, foreslår lægen i programmet, at man introducerer kortvarig faste et par gange om ugen, fremfor en kaloriereduceret kostændring/slankekur. Dette ud fra idéen om, at er man udstyret med en sød eller fed tand, vil det være svært at gå rundt og være småsulten hele tiden under en kur. Risikoen for at falde i vil være høj. Her er det langt bedre at spise sig godt mæt fem dage om ugen og så vælge to dage, hvor man simpelthen bare holder sig fra mad og kalorieholdige drikke i 12-24 timer. Det har så også den gode bivirkning, at kroppen nedsætter ældningshastigheden, ligesom der er en række andre fordele (se bloggen ”Ti nemme tips til at få kontrol over din spisning”). Vær opmærksom på, at visse personer ikke skal faste – er du i tvivl, skal du tale med din læge, inden du kaster dig ud i det.
- Har du en spiseforstyrrelse, som for eksempel tvangsoverspisning (Binge Eating Disorder BED) skal du slet ikke kaste dig ud i (endnu) en slankekur eller faste, men derimod arbejde med baggrunden for spisningen. I dokumentaren gennemgår to deltagere et behandlingsforløb med kognitiv adfærdsterapi med stor succes (og ja, med et efterfølgende vægttab).
Så har du et højt BMI, er det ikke din egen skyld. Drop skammen, find ud af, om du overhovedet behøver at tabe dig, og hvis du gør (for eksempel på grund af sundhedsmæssige årsager), så lad vær med at kaste dig ud i endnu en slankekur. Undersøg baggrunden for vægten og læg en plan ud fra det – eventuelt i samarbejde med din læge. Føler du ikke, at din læge kan hjælpe dig, vil jeg foreslå dig at se på denne gruppe af behandlere, der har samlet sig i et fagligt fællesskab, de kalder ”Vægtneutral sundhed”. Nadja fra min dokumentar fik rigtig god støtte fra en af psykologerne derfra – Lene Meyer.
P.S. Hvis du er nysgerrig efter, hvordan jeg har fået mere balance i livet uden de store afsavn og kure, kan du klikke ind og se mit digitale foredrag ”Sundhed, selvværd og livskriser."
0 kommentarer
Skriv en kommentar
Log ind eller opret dig som bruger for at skrive en kommentar